Reklamı Geç
Ajans YediSekiz 2 Yaşında!
BANNER NO: R3
BANNER NO: R4
Karabük
11 Nisan, 2025, Cuma
  • DOLAR
    37.98
  • EURO
    41.93
  • ALTIN
    3812.8
  • BIST
    9.276
  • BTC
    82085.030$

RAMAZANDA BESLENME

07 Nisan 2023, Cuma 21:19
RAMAZANDA BESLENME

Merhaba yedisekiz okurları! 

Bu yazımda sizlere Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin öneminden bahsedeceğim

 

RAMAZANDA BESLENME

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir.

2 ana öğün ve 1 ara öğün şeklinde olan beslenmemizi mümkün olduğunca çeşitlendirmeliyiz. Vücudumuzun ihtiyacı olan besin ögelerinin karşılanabilmesi için tüm besin gruplarından tüketilmelidir.

Kısaca öğünlerde nelere dikkat etmemiz gerektiğini konuşalım.

Önceliğimiz yavaş yemek yeme. Hızlı yemek yeme;  iftarda, ihtiyacınız olandan daha fazla yemek yemenize sebep olur. Hazımsızlık, mide ekşimesi, şişkinlik gibi problemlere sebep olabilir.

Posa alımına dikkat etmeliyiz. Kabızlık sorunu yaşamamak için lifli beslenmek değerli.

Bol su için. Vücudumuzu canlı tutan en büyük etken su. İftar ve sahur arasında yeterli su tüketimi sağlanmazsa metabolizmamız yavaşlar.

Tuz alımını azaltın. Tuz, gün içerisinde susuzluğun artmasına neden olabilir.

Sahur öğününü atlamak ramazanda yapılan en büyük hatalardan. Mutlaka sahur yapılmalı ki vücudunuzu gün boyu sürecek açlığa daha iyi hazırlamış olun. Bu sayede metabolizma hızınız daha geç düşer.

Sahurda kahvaltılık tercih etmeniz tokluğunuzu artıracaktır. Sahur sonrası kuru meyve ve ceviz tüketimi dengeli beslenmenizi ve kan şekerinizi dengede tutmanızı sağlayacaktır.

İftarda uzun süren açlık sonrası zor olsa da iradenizi korumalısınız. Bir bardak su ile orucunuzu açtıktan sonra çorba ve salata ile devam edebilirsiniz. Sonrasında mutlaka 10-15 dk ara verip ana yemeğe öyle geçiş yapmalısınız.

Ağır yemeklerden kaçınılmalı, posa içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Pişirme yöntemi fırınlama-ızgara veya haşlama şeklinde olmalıdır.

Yemek sonrası hemen çay içmek de önermediğimiz başka bir konu. Yemek sonrası içilen çay vücudumuzda demir emilimini azaltır. 1 saat sonra açık çay içebiliriz.

Ramazan tatlısız olmaz J  Tatlı yemeyin demiyoruz ama haftada 1-2 defa sütlü tatlı veya dondurma yeterli olacaktır.

Ramazan ayında ne zaman tartılmalıyız ?

Sahurdan 10-12 saat sonra alınan ölçüm en doğru ölçümdür. İftardan önce vücutta sıvı kaybı olduğundan dolayı kilonuz normalden az çıkar. İftardan sonra alınan ölçüm de tokluk ölçümü olduğu için yanıltıcıdır.

Son olarak iftardan 1-2 saat sonra yürüyüş yapmak sindiriminize yardımcı olacaktır.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum