Reklamı Geç
BANNER NO: R8
BANNER NO: R3
BANNER NO: R4
Karabük
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2519.9
  • BIST
    10739.57
  • BTC
    68803.3$

Çocuklar Her Şeyin Farkında!

21 Mayıs 2023, Pazar 12:34
Çocuklar Her Şeyin Farkında!

ÇOCUKLAR HER ŞEYİN FARKINDA

         Çok küçük bile olsalar, çocuklar çevrelerindeki her şeyin farkındadırlar ve beyinleri sürekli olarak kayıt halindedir. İşte bu nedenle her yaştaki çocuklar için eğitim önemlidir ama özellikle okul öncesi eğitim, ciddi önem taşır. Sürekli gelişme halinde olan beyinlerine doğru ve sağlıklı bilgi akışı sağlamak zorundasınız.

        Okul öncesi eğitimin önemini bireysel ve toplumsal olmak üzere iki boyutta değerlendirmek mümkündür. Her ne kadar bu her iki boyut birbirini doğrudan ve dolaylı olarak etkilese ve iç içe görünse de daha kolay anlaşılır olması için şimdilik ayrı ayrı ele almakta fayda var. Bireysel olarak okul öncesi eğitim yıllarını kapsayan erken çocukluk dönemi oldukça kritik bir dönemdir. Çünkü çocuklar bu dönemde çevreleri ile etkileşerek gerek gelişimsel (bilişsel, sosyal, dil, psikomotor, duygusal) gerekse de kültürel olarak kendi kişiliğini, kimliğini ve akademik yetkinliklerini inşa etmektedirler. Okul öncesi eğitim çocuğun yaratıcığını destekler, yeteneklerini açığa çıkarır, kendisi ile barışık bir birey olmasını sağlar, sorumluluklarının farkında, içinde bulunduğu çevreye saygı duymayı destekler. Okul öncesi eğitim çocuğu içinde yaşadığı toplumum bir parçası olmasını kolaylaştırır ve toplumda yeterliliği doğrultusunda görevler üstlenmesini olanak sağlar. Bununla birlikte çocuğun akranları ile uzlaşmasını, akran ilişkilerini düzenlemesini, duygularını ifade etmesini destekler. Ayrıca yetişkinlik dönemindeki iyi oluşun, akademik başarının önemli bir bölümünün çocukluk yıllarındaki deneyimler (çocuğa sunulan eğitim, ortam, çevre vb) ilişkili olduğu yapılan araştırmalarla da ortaya konmuştur.

         Okul öncesi eğitimin öneminin toplumsal boyutta bir değerlendirmesini yaptığımızda ilk karşımıza çıkan okul öncesi eğitimin yarattığı faydadır. Bu bağlamda bir değerlendirme yapıldığında okul öncesi eğitime yapılan bir birimlik yatırımın toplumsal katkı ve artı değer olarak 7 ile 10 birim arasında bir getirisinin olduğu belirtilmiştir. Bu sebeple gelişmişlik indeksi yüksek ülkelere bakıldığında okul öncesi eğitime özel bir önem verildiği ve tüm çocukların okul öncesi eğitimden yararlanması için politikalar geliştirdikleri görülmektedir. Bununla birlikte çocukların okul öncesi eğitimden yararlanması yoksulluğun azaltılmasında en önemli önleyici politikalardan biri olmakla birlikte eğitimin sonraki basamaklarında da fırsat eşitsizliğini azaltmaktadır. Ayrıca okul öncesi eğitim toplumsal barışın sağlanmasında önemli bir eğitim basamağı olarak değerlendirilmektedir. Toparlarsak okul öncesi eğitim hem bireysel hem de toplumsal olarak kritik bir öneme sahiptir. Ancak bu faydayı sağlamak adına alışılagelmiş eğitim sisteminden farklı ve verimli bir eğitimin verilmesi söz konusu olabilmelidir.  Bu da çağın gereksinimlerinin anlaşılabilmesi yani  21. yüzyıl öğrenme becerilerinin kazandırılması hedeflenmelidir. Bunu yaparken de öğretmenlerin, eğitim ortamının ve ders içeriklerinin bu yeni duruma uygun hâle getirilmesi önemlidir. Çünkü 21.yüzyıl becerilerine sahip olmayan ve kendisini yenilemeyen bir sistemin farklı öğrenciler yetiştirmesi mümkün değildir.  Bu kapsamda bireylerin eğitim hayatlarında ve profesyonel yaşamlarında başarılı olmalarını amaçlayan kurumlarda çocukların eğitim alması önem teşkil etmektedir.

Çocuğun eğitiminin başlaması için altı yaş çok geçtir ve bir çocuğa ne verilecekse, ilk çocukluk dönemi olan 0-6 yaşlar arası verilmelidir. Bilindiği gibi insan beyninin gelişiminin yaklaşık olarak yüzde 80’lik bölümü de altı yaşa kadar tamamlanır. Durum bu kadar önemlidir ve okul öncesi eğitim çok ciddiye alınmalıdır.

Geleceğin Mimarları Anaokulu Kurum Müdürü-Psikolojik Danışman

Elif DİKİLİTAŞ

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BANNER NO: R5