Reklamı Geç
BANNER NO: R8
BANNER NO: R3
BANNER NO: R4
Karabük
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

COĞRAFYANIN KADERİ “BEL AĞRISI”

18 Mart 2023, Cumartesi 17:23
COĞRAFYANIN KADERİ “BEL AĞRISI”

COĞRAFYANIN KADERİ “BEL AĞRISI”

Yaşadığımız coğrafyada ki çalışma şartları ve her geçen gün artarak giden günümüz teknolojisine ayak uydurmayla birlikte gelen hareketsiz yaşamın sebep olduğu kilolar ile artan bel ağrıları yaşam kalitemizi olumsuz etkilemekte. Bel ağrıları bir çok farklı şekilde hayatımıza dahil olabilir. Çalışma şartlarından kaynaklı tekrarlı zorlayan hareketler, travmalar, stresli ve uykusuz geçirdiğiniz bir dönem, hamilelikten kaynaklı değişen bel kıvrımı ve ağırlık merkezi, fazla kilolar ve sigara kullanımı bu sebeplerden sadece bazıları. Ağrılar haftalarca hatta aylarca peşinizi bırakmayabilir ve etkilenim her zaman sadece bel ile sınırlı kalmayıp kalçadan bacaklara yayılan ağrılara dönüşebilir.

2015 yılında yapılan bir araştırma ülkemizde senede yaklaşık 8-9 milyon MR çekildiği ve bu sayıyla ABD’yi geride bırakarak dünyada zirveye yerleştiğimizi göstermekte. Aslında bu yapılan araştırma yazımın başlığını kısaca özetlemekte. Yapılan tetkik sayısına bakılırsa her 10 hastadan bir tanesi ağrı ya da benzeri bir durumla hekime başvuruyor.

Hal böyle olunca her birey ağrılarından kurtulmak için çözümler aramaya başlar fakat unutulmaması gereken durum her bireyin birbirinden farklı olduğudur. Bir başkasının fayda gördüğü tedavi şekli size faydalı olmayabilir. Alacağınız en doğru destek uzman sağlık personelinden olacaktır. Paniğe kapılmayın çünkü  bel ağrısına yakalanan hastaların çok büyük kısmı cerrahiye gerek kalmadan bu şikayetlerinden kurtulabilmektedir.

İyileşmenizde ki büyük etkenin günlük yaşam aktiviteleriniz olduğunu unutmayın. Her birey ağrısına sebep olan durumu kendi gözlemleyebilir ve dolayısıyla bunu hayatından çıkarması gerekmektedir. Bu; çalışma şartlarından kaynaklı yanlış oturma pozisyonu, beden gücüne dayanan bir işi varsa vücut mekaniğini yanlış kullanması, yanlış sertlikte yatak kullanımı gibi birçok faktöre bağlı gelişebilir. Bunların farkındaysanız bir fizyoterapiste danışıp sadece bu rutinlerinizi düzenleyerek bile bu şikayetlerden kurtulabilirsiniz.

Bunların yanı sıra yürüyüşün azaltılması bilinenin aksine olumsuz sonuç doğuracaktır. Ortopedik problemlerde problem zaten kas güçsüzlüğü ya da dengesiz kas gücü dağılımıdır. Bu yüzden hareketi hayatımızdan çıkarmak doğru değildir. Gün içinde yapılan kısa mesafe yürüyüşleri fayda sağlayacaktır.

Klinikte rastladığımız sık sorulardan biri dik durmak ya da beli desteklemek için çelik korse kullanımıdır. Hekiminiz ya da fizyoterapistinizden aldığınız öneriler dışında bilinçsiz kullanımı ilerleyen zamanlarda faydadan çok zarara dönüşecektir. Çelik korseler yapısı itibariyle karın çevresi kasların görevini üstlenmekte ve o kasların aktif faaliyetini azaltmaktadır. Çalışmayan kasın zaman içerisinde zayıflayacağından dolayı uzun süreli kullanımlarda şikayetlerin artmasına neden olacaktır. Bu yüzden kontrolünde olduğunuz hekiminiz ya da fizyoterapistiniz önermediği sürece bilinçsiz çelik korse kullanımı önerilmemektedir.

 

İnternetten araştırarak gördüğünüz egzersizlerin hepsi size fayda sağlamayabilir. Fizyoterapistlerin benimsediği  “hastalık yoktur, hasta vardır” ilkesi bu durumu güzel özetliyor. Bir başkasına iyi gelen egzersiz sizde ağrının artmasına sebep olabilir. Bu yüzden uzman hekime muayene olduktan sonra hekiminizden aldığınız öneri doğrultusunda fizyoterapistiniz tarafından şahsınıza özel düzenlenen egzersizler,  yanlış yapılan aktivitelerin düzenlenmesi ile birlikte fizyoterapi uygulamalarının bir bütün olarak uygulanması şikayetlerinizden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Son bir öneride uykunuza. Günün çok büyük bir kısmının uyuyarak geçtiğini hatırlatacak olursak uyuma pozisyonunun ve yatak sertliğinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamış  oluruz. En sağlıklı uyuma pozisyonu yan yatışta, bacakları karna çekip, iki bacak arasına konan bir yastıkla sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda yumuşak yatak sanılanın aksine omurga sağlığı açısından uygun değildir. Tercihiniz orta sertlik olmalıdır. Fakat eşlik eden başka patolojiler mevcutsa bu da her birey için geçerli olmayıp kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Yazımda sizlere temel vurgum her bireyin özel ve tek olduğu. Lütfen insan vücudunun bir makine olmadığını, çözüm yollarında deneme yanılma ile daha büyük problemlere sebep olabileceğini unutmayın ve alanında uzmanlaşmış meslek mensubu kişilere danışın. Sağlıklı bir gün geçirmeniz dileğiyle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BANNER NO: R5