Çankırı'da Eşsiz Keşif: 9 Milyon Yıllık Binlerce Fosil!

Çankırı'da bulundu: 40 türe ait, 9 milyon yıllık binlerce fosil Dünya tarihine ışık tutacak
Çankırı’da 1997 yılından itibaren yürütülen kazı çalışmalarında yer yıl yeni türler literatüre giriyor. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim, başkanlığını yaptığı kazı hakkında bilgilendirmeler yaparak fosil yatağı olan bölgenin bilim camiasındaki öneminden bahsetti.
Çorakyerler'deki kazı çalışmalarından bugüne kadar 8,5-9 milyon yıllık geçmişe giden pek çok türe ait fosil bulundu. Bu yıl 10 Temmuz'da başlayan kazılarda hipparion olarak isimlendirilen at türlerine ait, yavru gergedan kafatası, bugünkü fillerin atalarına ait türlerin fosili, bizon benzeri büyükbaş boynuzlulara ait fosiller, zürafaların atalarına ait fosiller ve yabani keçilere benzeyen fosiller bulundu.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Kazı çalışmaları eylül ayının ilk haftasına kadar sürecek. Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, çalışmaları eylül ayının ilk haftasına kadar sürecek Çorakyerler kazı başkanlığını uzun yıllardır yürüttüğünü söyledi. Bölgedeki fosillerin taşlaşmış sedimanın içinden dişçi aletleriyle kazılarak çıkarıldığını, o yüzden çalışmaların 22 yıldır devam ettiğini belirten Sevim Erol, "Bu bölgenin hemen hemen bütün altının fosil olduğunu düşünüyoruz. Devam edilirse onlarca yıl devam edilebilecek bir fosil yatağı." dedi. Ödeneklerin az olması dolayısıyla çalışmaları küçük bir ekiple yürüttüklerini dile getiren Erol, çalışmaların hızlı ilerleyemediğini kaydetti.
“ÇANKIRI ÇOK ÖNEMLİ BİR HAZİNEYE SAHİP”
Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nin önemine vurgu yapan Sevim Erol, şu değerlendirmede bulundu: “Çankırı'ya özgü 6 tane türümüz var, bunların bir kısmı yayına hazırlanıyor, bir kısmı yayınlandı. Dolayısıyla bereketli Çorakyerler alanının önümüzdeki yıllarda da çok daha fazla yayınla dünyaya tanıtılmaya devam edilecektir. Çorakyerler şu anda dünyanın bu alanda yapılan çalışmalarda karşılaştırma lokalitesi olarak kullanılıyor ve tip lokalitesi olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle de Çankırı'nın fosiller açısından çok önemli bir hazineye sahip olduğunu da söylemek gerekiyor.”
“Doğanın koruyarak yaklaşık 10 milyon yıldır bize miras bıraktığı bir alanı korumaya çalışıyoruz, değerlendirmeye çalışıyoruz, yayınlamaya çalışıyoruz ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz.” Dedi ve yayınlanacak Nature dergisinden sonra uluslararası alanda bilim insanlarının alana geleceğini söyledi.
“Onun dışında dağ keçilerine benzeyen türlere ait fosillerimiz var. Daha önceki yıllarda çıkan fosillerin devamı niteliğinde fosiller geliyor. Bunların hepsi 8,5 ile 7 milyon yıl arasında yaşamış türler. Bütün bu türler, bir katastrofik olay diyoruz, bir felaket sonrası kitle halinde ölen hayvan türlerine ait fosiller.”
Erol, "43 ayrı türümüz var, onun üzerinde hayvanlarda ailelere ait dediğimiz gruplar var. 5 binin üzerinde fosilimiz var burada." ifadelerini kullandı. Ödeneklerin az olması dolayısıyla çalışmaları küçük bir ekiple yürüttüklerini dile getiren Erol, çalışmaların hızlı ilerleyemediğini kaydetti.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Sivil İnisiyatif Grubu'nun öncülüğünde düzenlenen “Özgürlük Yürüyüşü”, geniş katılımla gerçekleşti.
- Özlem Öz'ün oğlunun Emir Ege'nin 1. yaş günü partisi sosyal medyanın nabzını yükseltti.
- Ceza sahasındaki elle oynama göz ardı edildi. Devam kararına tepki büyük.
- 23 Nisan’da Motorine Yaklaşık 1 TL Zam Gelmesi Bekleniyor.
- Kritik maç tamamlandı, Karabük İY - Efeler maçı 1-1 sona erdi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.