© Ajans YediSekiz

Tarihi Buluntular: 5. Yüzyıla Ait Fibula ve 2. Yüzyıla Ait Sikke Ortaya Çıkarıldı.

Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, 5. yüzyıla ait Arbalet tipi fibula ve 2. yüzyıla ait, nehir tanrısı betimi bulunan bir sikke bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülen kazılar, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başkanlığında sürdürülüyor.

Doç. Dr. Çelikbaş, Hadrianopolis’te ortaya çıkan bu buluntuların, antik kentin Roma ve Bizans dönemlerindeki önemini vurguladığını belirtti. Roma dönemine ait sikkedeki “Kezios” yazısı, Eskipazar Çayı’nın antik dönemde Kezios olarak bilindiğini doğruluyor. Çelikbaş ayrıca, Roma döneminde “charon” geleneği gereği mezarlara bırakılan sikkelerin Hadrianopolis’te de görüldüğünü ifade etti.

Güney Nekropol’de ayrıca, 5. yüzyıla ait Arbalet tipi fibula da bulundu. Çelikbaş, bu süslemeli iğnenin hem giysi tutturma hem de estetik amaçla kullanıldığını belirtti.

Hadrianopolis’in, Roma İmparatorluğu’nun Güney Paflagonya’daki askeri üslerinden biri olduğunu vurgulayan Çelikbaş, antik kentteki mezarlık alanında bulunan eserlerin askeri cenazelerle de bağlantılı olduğunu ifade etti.

Kazılarda ilerleyen dönemlerde daha fazla yapının ve eserin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Özellikle mozaik tabanları ve kült alanlarıyla dikkat çeken Hadrianopolis, “Karadeniz’in Zeugması” olarak Türkiye’nin arkeolojik zenginliğine katkı sağlıyor.

Editör: Merve Doğa Ayyıldır

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER